Dr Władysław Mol jest ekspertem w dziedzinie laboratoriów i biotechnologii. Chętnie odpowie na Państwa pytania.
Pytanie do eksperta
Witam serdecznie
Bardzo proszę o opisanie kwasu karboksylowego - otrzymywanie, własności itp
Anna Kobica
Witam serdecznie
Kwasy karboksylowe – to grupa organicznych związków chemicznych zawierająca grupę karboksylową.Atom wodoru w grupie karboksylowej może się łatwo odszczepiać w formie jonu wodorowego, co zgodnie z teorią Arrheniusa nadaje tym związkom charakter kwasowy. Kwasy karboksylowe tworzą chętnie wiązania wodorowe z grupą aminową, hydroksylową i innymi.Kwasy karboksylowe z krótkimi grupami alkilowymi są dobrze rozpuszczającymi się w wodzie cieczami o ostrym, nieprzyjemnym zapachu i toksycznych własnościach. Wraz ze wzrostem długości grupy alkilowej wzrasta temperatura topnienia tych kwasów. Kwasy karboksylowe zawierające poniżej 10 atomów węgla są cieczami w temperaturze pokojowej, a zwierające więcej niż 10 atomów węgla, ciałami stałymi. Kwasy monokarboksylowe zawierające 4–28 atomów węgla o prostym łańcuchu noszą nazwę kwasów tłuszczowych (czasem pojęcie kwasów tłuszczowych rozszerza się na wszystkie alifatyczne niecykliczne kwasy karboksylowe). Kwasy karboksylowe ulegają takim samym reakcjom jak zwykłe kwasy nieorganiczne. Tworzą one sole z zasadami nieorganicznymi i organicznymi. Reagują również z alkoholami tworząc estry. Estry kwasów tłuszczowych z gliceryną nazywane są tłuszczami.
Otrzymywanie
- utlenianie aldehydów
R-COH+[O] - - > R-COOH
- utlenianie alkoholi
R-CH2-OH + 2[O] - - > R-COOH + H2O
- hydroliza estrów
CH3-COOCH3 + H2O - - > CH3-COOH + CH3OH
- hydroliza soli kwasów karboksylowych
CH3COONa + H2O - - > CH3-COOH + NaOH.
Pozdrawiam
Dr Władysław Mol