Dr Władysław Mol jest ekspertem w dziedzinie laboratoriów i biotechnologii. Chętnie odpowie na Państwa pytania.
Pytanie do eksperta
Witam serdecznie. Poszukuję kogoś, kto mógłby mi wyjaśnić pewien eksperyment i zachodzące w nim reakcje, który widziałem w internecie.
Eksperyment polega na uzyskaniu bardzo twardego materiału, podobno porównywalnego twardością do stali, przy użyciu 3 składników: Styropianu, limonenu i spirytusu.
Najpierw kawałki zwykłego styropianu, czyli spienionego polistyrenu, wkłada się do dużego słoja, po czym spryskuje się go limonenem, czyli substancją uzyskiwaną ze skórki owoców cytrusowych.
Limonen rozpuszcza styropian do formy płynnej. Następnie do słoja wlewa się dużą ilość spirytusu, czyli alkoholu etylowego. Po zamieszaniu w słoju tworzy się galaretowata zawiesina, którą należy wyjąć ze słoja, następnie uformować do porządanego przez nas kształtu i na końcu podgrzać np. w piekarniku. Substancja poddana obróbce termicznej powinna stwardnieć.
Tak mniej więcej wygląda ten proces. Moje pytania są następujące:
Co właściwie uzyskaliśmy, czym jest owa stwardniała substancja, oraz co zostało w słoju? Z góry dziękuję za pomoc.